dijous, de març 20

Malalties tropicals I: El Paludisme

A qui no l'espanta sentir la paraula Paludisme o Malària? Doncs està clar que és una de les principals pors del viatger, sobretot en països en desenvolupament. És molt important assegurar-nos de portar una bona protecció antimosquits, una bona mosquitera i, si és necessari, prendre's pastilles per prevenir una possible infecció, ja que com la majoria sabeu no existeix encara una vacuna per a la malaltia. A continuació he recopilat una mica d'informació sobre el tema.

El Paludisme és una de les malalties tropicals més comunes i greus del món, provoca més d'un milió de morts a l'any. La majoria d'aquestes morts es produeix en els països més baixos de recursos. Més de la meitat de la població mundial està en risc de contraure la malaltia i aquesta proporció augmenta any rera any degut al deteriorament en els sistemes de salut, a l'augment en la resistència a les medicaments i insecticides, als canvis climàtics, als desastres naturals i als conflictes bèl·lics.

Tot i que existeixen varis tractaments diferents per al Paludisme, la resistència generalitzada als medicaments convencionals contra aquesta malaltia ha contribuït a un increment en la morbiditat i mortalitat. Actualment, el Paludisme resistent a múltiples medicaments s'ha estès a moltes parts del món, arribant l'índex més alt de resistència als medicaments en el Sud est Asiàtic. L'ús inadequat dels medicaments contra el Paludisme contribueix a generar la situació actual. Durant la última dècada, es va començar a utilitzar un nou grup de medicaments contra el Paludisme, els compostos d'artemisina, en combinació amb altres medicaments i cada vegada en major escala. Aquestes teràpies produeixen una ràpida resposta i actuen contra la malària resistent a múltiples medicaments. Com a resposta als nivells creixents de resistència, la OMS recomana que tots els països en els que es trobin casos de Paludisme resistent a les teràpies convencionals utilitzin teràpies de combinació.

Aquest és un mapa on es mostra la distribució del Paludisme al món (extret de Wikipedia).

Existeixen quatre espècies de paràsits del Paludisme que poden infectar als humans i causar la malaltia:

  1. Plasmodium falciparum.
  2. Plasmodium malariae.
  3. Plasmodium vivax.
  4. Plasmodium ovale.

Generalment, només el Paludisme per falciparum és potencialment perillós per a la vida humana, tot i que tots ens poden causar trastorns de la salut.

Mecanisme d'infecció i Cicle biològic:

La femella del mosquit Anopheles infectada és portadora dels esporozoits del Plasmodium en les seves glàndules salivars. Si pica a una persona, els esporozoits entren en la persona a través de la saliva del mosquit, migrant al fetge on es multipliquen ràpidament dins de les cèl·lules hepàtiques (els hepatòcits), transformant-se en merozoits, que entren al torrent sanguini infectant els glòbuls vermells i segueixen multiplicant-se, donant lloc a unes formes inicials anulars (trofozoits) que provoquen el trencament dels glòbuls vermells. Alguns es converteixen en gametòfits masculins i femenins, els quals pot xuclar una altra femella de mosquit si pica a la persona infectada, i és al seu intestí on es desenvolupa el cicle sexual del Plasmòdium, unint-se els seus gàmetes i formant un ou el qual es dividirà per donar nous esporozoits llestos per infectar, al arribar a les glàndules salivals del mosquit.


Manifestacions clíniques:

La ruptura dels glòbuls vermells, allibera unes substàncies que estimulen a l'Hipotàlam, provocant crisis febrils molt intenses, cada dos o tres dies (cada cop que es completa el cicle asexual del Plasmodium), seguides al cap d'unes hores d'una brusca tornada a la normalitat. Aquest procés va deixant a l'organisme exhaust. A més també hi ha certes complicacions hemorràgiques degudes a unes proteïnes fabricades pel paràsit.

Les dones embarassades són especialment atractives per als mosquits i el Paludisme en elles és especialment nefast donada la sensibilitat del fetus a la infecció (no té sistema immunitari desenvolupat).

Risc de Paludisme:

Els números I, II, III i IV es refereixen al tipus de prevenció.

  1. Tipus I: Risc molt limitat de transmissió del Paludisme. Només prevenció en evitar les picades dels mosquits.
  2. Tipus II: Risc de Paludisme només per P. vivax o per P. falciparum totalment sensible a la cloroquina. Prevenció de les picades de mosquits i quimioprofilaxis amb cloroquina.
  3. Tipus III: Risc de transmissió de paludisme i resistència emergent a la cloroquina. Prevenció de les picades de mosquits i quimioprofilaxis amb cloroquina + proguanil.
  4. Tipus IV: Alt risc de Paludisme per falciparum, però amb alta resistència a medicaments. Prevenció de les picades de mosquits i mefloquina o doxiciclina o atovaquone/proguanil (prendre un medicament per al qual no s'ha registrat resistència en les àrees específiques que es visitaran).

En aquesta web trobareu els diferents nivells de prevenció que s'aconsellen a cada país. Tot i que heu de tenir molt clar que abans de marxar heu de consultar el centre de malalties tropicals més proper.