diumenge, de març 9

Consells per viatjar sol II


Viatjar sòl és una de les diferents opcions i modalitats que tenim. Segur que és molt més entretingut anar de viatge amb la parella, la família, un amic o amiga, un grup de persones, amb independència de si són conegudes o desconegudes. Però també és cert que viatjar sol és una experiència molt enriquidora, ja que aquesta situació obliga al viatger a relacionar-se amb el seu entorn.

No obstant, i deixant a una banda lo atractiu i enriquidor de la experiència, cal reconèixer també la complexitat i, sobretot, si es tracta de la primera vegada que viatgem sols, pel que tots els consells o recomanacions són poques.

S'ha recopilat una extensa llista per a la seguretat dels viatgers solitaris, que aniré exposant per capítols tal com ho han fet a "diario del viajero". Aquí teniu els consells més bàsics:
  1. Aprèn sobre la cultura local: ja sabeu, per allò de "allà on vagis fes el que vegis" i amb la intenció de no ofendre ni enfadar al personal.
  2. No demostris que ets un turista: oblida't de portar la càmera de fotos penjada al coll. Com més desapercebut passis i menys es noti que ets un turista millor.
  3. Evita la roba cridanera i els "gadgets" electrònics: això és habitual en certs països del món occidental, però en altres molts no, i el portar a la vista un iPod, un mòbil a la última moda o roba de disseny et delatarà.
  4. Informa't sobre el destí: documenta't abans de marxar, be a través d'internet o be a través d'una guia, de les zones perilloses en el teu destí. T'evitarà més d'un disgust.
  5. Porta sempre algo de diners en efectiu a sobre: no es tracta de portar una gran quantitat, sinó lo suficient com per sortir d'un mal pas.
  6. Fes còpies dels teus documents més importants: DNI, passaport, targetes de crèdit... per si els perds o tels roben.
  7. Assegura't de que algú sàpiga on estàs: deixa una còpia de l'itinerari del viatge a la teva família o amics i mantén-los informats en tot moment d'on estàs perquè puguin localitzar-te si passés algo.
  8. Fes amics: que hagis marxat sol no significa que no puguis relacionar-te amb els habitants del destí al que hagis viatjat o amb altres viatgers. Segur que la experiència serà enriquidora.
  9. Segueix els teus instints: et mantindran allunyat dels possibles problemes o perills.
  10. Porta sempre amb tu un mitjà per comunicar-te: un telèfon mòbil, una targeta telefònica... i sempre separat dels reste d'objectes de valor, per poder trucar si perds algo o et roben.
  11. Compra algo en una botiga local: algo tan simple com portar una bossa d'una botiga local t'ajudarà a passar més desapercebut i no semblar un turista.
  12. Estudia les lleis i costums locals: que siguis un visitant no t'eximeix del compliment de les lleis o costums locals. Informa't, documenta't i estudia les mateixes per evitar problemes. A vegades, qualsevol aspecte trivial per nosaltres podria ser ofensiu o inclús il·legal en aquella part del món.
  13. Aprèn lo bàsic de l'idioma local: per defensar-te i sortir endavant en les situacions més bàsiques.
  14. No revelis massa informació personal: et farà excessivament vulnerable, sobretot si no coneixes molt bé a la persona a la que li expliques.
Alguns d'aquests consells són també vàlids per a tot tipus de viatges, així que és interessant tenir-los en compte vagis on vagis...