divendres, de març 21

Boicot als jocs olimpics de Beijing?



He iniciat una nova enquesta degut a alguna informació que he rebut de que s'està parlant de suspendre o boicotejar els jocs olímpics de Beijing degut a tots els drets humans que transgredeix Xina, a més de la opressió que té el Tibet, el qual està sota domini xinès des de fa temps però que ara estan envaint enviant-hi immigrants xinesos amb importants incentius per iniciar negocis, de manera que s'anul·li la cultura tibetana. Tot això encara més afavorit amb l'obertura del Tibet al turisme...

Doncs bé, tot i que jo hi era bastant partidari, he vist algunes reflexions sobre el tema que m'han fet dubtar-ne. A la web del Chino Chano he trobat aquest altre punt de vista
  • El boicot aconseguirà el contrari del que es busca: boicotejar ara mateix els JJOO no farà que Xina es torni més "bona", sinó que la faria tancar-se en si mateixa, al considerar-se insultada per la comunitat internacional. Tornaria a pensar que conspiren contra ella, i podria repetir-se l'aïllament polític que va tenir durant dècades, al veure enemics per tot arreu. És millor que Xina no es tanqui, sinó que es vagi obrint, perquè és en els països oberts on poden entrar les idees democratitzadores. No en els tancats.

  • El boicot contamina a l'esport amb la política: a Xina se li van donar els Jocs no per ser un exemple de virtuts, sinó per ser una potència esportiva. Si es concedissin els Jocs només als països amb una fulla de drets humans exemplar, hauríem d'anul·lar la majoria. Qui decideix quins països ho mereixen i quins no? Europa la que va explotar al món? EEUU la que genera gran part dels conflictes actuals?

  • El boicot és inútil: Tan de bo que un dia Taiwan i Tibet puguin decidir els seus propis destins. Tan de bo que un dia arribi la democràcia a Xina, la llibertat d'expressió, i la fi de la censura. S'aconseguirà tot això amb el boicot olímpic?
Bé, aquestes són les reflexions de que us parlava, tot i que cada un ha de tenir la seva pròpia opinió... doncs això, creieu que s'ha de fer boicot als jocs olímpics de Beijing? Podeu contestar l'enquesta i si voleu també deixar un comentari explicant la vostra opinió.

1 comentari:

eme ha dit...

no al boicot.
ni el mateix dalai lama pretén boicotejar els jocs, ans al contrari.