divendres, de març 28

Malalties Tropicals II: El Dengue

El Dengue és una greu malaltia viral transmesa per la picada del mosquit Aedes aegypti. Es presenta en dues formes:

  1. Febre de dengue: és una greu malaltia de tipus gripal que pot afectar a tothom, però que rarament causa la mort.
  2. Febre hemorràgica de dengue (FHD): és una altra forma més greu, en la que poden aparèixer hemorràgies i a vegades un estat de xoc, que porta a la mort. En els nens és extremadament greu.

Les persones que creguin que han contret FHD o dengue hauran d'anar immediatament al metge, ja que el diagnòstic precoç, seguit d'un oportú tractament pot prevenir la mort en el cas de la FHD.

Els símptomes de la febre de dengue varien segons l'edat i l'estat general de salut. Els nens petits poden presentar un quadre de febre i erupció "sarrampionoide", difícil de distingir de la grip, el sarrampió, el paludisme, la hepatitis infecciosa i altres malalties febrils. Els nens grans i els adults poden tenir símptomes anàlegs o un quadre simptomàtic variable entre lleu i gravíssim. Els símptomes són:

  • Aparició brusca de febre alta.
  • Forta cefalea frontal (mal de cap).
  • Dolor retroocular que s'accentua amb els moviments oculars.
  • Pèrdua del sentit del gust i de la gana.
  • Erupció tipus sarrampió en el pit i en els membres inferiors.
  • Nàusees i vòmits.
  • Dolor en articulacions i músculs.
S'ha de tenir en compte que els viatgers són uns dels grups més exposats a la transmissió del Dengue. Els mosquits piquen a les primeres hores del matí i al final de la tarda, i viu a l'interior de les vivendes, en locals tancats i foscos, llocs frescos, etc.

El dengue està en augment degut a l'augment de les poblacions urbanes, l'abastiment d'aigua deficient, pràctiques tradicionals de conservació de l'aigua, recollida d'escombraries deficient, desplaçament de persones infectades, disseminació dels mosquits, educació sanitària deficient, insuficiència de programes de control de mosquits, resistència d'aquests als insecticides, etc.


És freqüent en zones de la Índia, Sud est Asiàtic, Nord, Centre i Sudamèrica, Carib i Àfrica central i occidental. Tot i que sembla que el canvi climàtic està portant a una expansió i increment de la malaltia, en territori americà i en totes les regions tropicals del món. L'augment de la precipitació i l'increment general de la temperatura proporcionen condicions ideals perquè els mosquits que transmeten el virus causant del dengue es reprodueixin i migrin a nous territoris.

Com evitar-lo? No hi ha medicaments que el curin ni cap vacuna. La única manera de protegir-se és fer-ho contra els mosquits, amb cremes antimosquits, roba llarga, mosquiteres, etc. I sobretot anar al metge al mínim inici de febre.