diumenge, de març 30

Malalties tropicals III: La febre groga



La febre groga o vòmit negre (també anomenada la Plaga Americana), és una malaltia viral aguda i infecciosa causada pel "virus de la febre groga". El terme groc es refereix als signes de icterícia que afecten alguns pacients.

El període d'incubació es situa entre els 3 i els 7 dies. La duració de la malaltia en cas de curació és de una a dues setmanes. Després del període d'incubació cal distingir dues formes clíniques:
  1. Forma lleu: és poc característica i només es troba en zones endèmiques i especialment durant les epidèmies. Comença bruscament amb febre elevada, calfreds i cefalea. Poden existir a més, mialgies, nàusees, vòmits, i albuminuria (fallo renal manifestat per la presència d'albumina en la orina). Sol durar entre 1 i 3 dies i curar sense complicacions.
  2. Forma greu o clàssica: Després d'un període inicial similar a l'anterior, en el que poden existir també epistaxis (hemorràgia procedent del nas) i gingivorràgia (hemorràgia a les genives), es produeix un descens febril. A continuació reapareix la febre, s'instaura icterícia i pot aparèixer insuficiència hepàtica o renal i proteinuria (presència de proteïnes en la orina), vòmit de sang coagulada (vòmit negre), deshidratació, etc.














La febre groga es troba principalment a Àfrica, Sudamerica, Centroamerica i el Carib. La majoria dels brots surten en selves tropicals plujoses.

Es transmet per la picada del mosquit Aedes aegypti i altres mosquits dels gèneres Aedes, Haemagogus i Sabethes, que es troben generalment a menys de 1.300 metres sobre el nivell del mar. En zones urbanes és freqüent en zones humides al voltant de l'aigua estancada i només pica durant el dia.

aquestes selves als obrers forestals, els quals la Sovint la malaltia es manté viva en poblacions de monos i passa als humans quan es talen aquestes selves, els quals transmetran als altres humans a través dels mosquits iniciant una epidèmia.

No existeix un tractament eficaç contra la malaltia, pel que és essencial la vacunació. Aquesta vacuna ha estat polèmica perquè produeix reaccions en alguns casos després de la vacunació (un cas és el del meu pare que es va vacunar per anar a Senegal i el van haver d'ingressar a l'hospital per la febre groga, perdent-se així el viatge), així que millor que us vacuneu amb suficient antelació!!

Hi ha nombrosos països en que es demana un certificat de vacunació de la febre groga per poder-hi entrar. En aquesta web trobareu un llistat d'aquests països.