dissabte, d’agost 23

La lluita contra el mar

Holanda, des dels seus inicis com a país, ha mantingut una lluita titànica contra el mar, guanyant terreny al mar amb l'objectiu de augmentar el seu territori. El resultat és que una tercera part es troba sota el nivell del mar.



Un dels grans invents que van realitzar va ser els molins de vent (windmills), ja que permetien aprofitar l'energia eòlica per bombejar l'aigua de les pluges d'un dica al següent a través dels canals. Un molí elebava l'aigua d'un canal més baix a un de més alt, el mateix amb el següent i així fins arribar al mar. A partir de la revolució industrial s'utilitzen bombes elèctriques per fer aquesta funció, però gran part dels molins es conserven i es poden visitar, a més alguns s'han convertit en unes vivendes molt originals...



Un altre problema era el risc constant de patir una inundació degut a les crescudes del temible mar del nord. L'1 de febrer de 1953, unes grans inundacions van provocar que 1835 persones moríssin ofegades, més de 100.000 persones que van haver d'evacuar i quasi 200.000 Ha de terreny van quedar submergides sota les aigües. La tempesta va penetrar en els pobles costers enmig de la nit, atrapant els seus habitants a les seves cases. Va ser a partir d'aquell moment que es va començar a gestar el que es convertiria en el "Pla Delta". Una de les grans obres que es van realitzar va ser la barrera "Easter Scheldt Barrier", una fortalesa de ciment i acer de 3 Km de llarg. La barrera es manté mig oberta i l'aigua passa per sota, però quan les condicions del mar enpitjoren 62 comportes de tubs d'acer es submergeixen sellant la zona en aproximadament una hora.


Un altre problema que van haver de resoldre va ser el de donar entrada i sortida al mar del nord als baixells del port de Rotterdam. Es va construir un canal de pas pels baixells, però com que també permetia l'entrada de l'aigua, s'hi va construir el que es coneix com la barrera "Maeslant". Es tracta de dues comportes que són gegantesques càmeres d'aire flotants que medeixen el mateix que dos camps de futbol cada una. Quan s'aproxima una tempesta l'aigua inunda les càmeres d'aire i el mur s'enfonsa formant una barrera sobre el mar, quan ha passat el perill se n'extreu l'aigua per fer-les pujar.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Jıpıt!

Que ja has acollıt algun surfer?

Molt maca ll hıstorıa de holanda...la verıtat es que ens ho vam passar molt be, gracıes!!

Albert. stem a Istanbul camı de l'est!

Sergi ha dit...

Mirkito!! Sí sí, ja he fet de couch!!! Aquest finde han vingut els Venezolans d'Amsterdam a barna i s'ha quedat a casa... Disfruteu molt del viatge i espero veure-us aviat per saber d les vostres aventures otomanes. Una abraçada.

Maria ha dit...

Iepa, molt interessant la relació entre Holanda i el mar. I jo encara diria més...

- Sabies que Amsterdam li deu l'origen i el nom a una presa col·locada sobre el riu Amstel? Amstel Damm, la presa del riu Amstel. (sembla un xiste sobre xinesos però no ho és!! :-p)

- Sabies que els millors cartògrafs i, per tant, els millors plànols durant molt de temps (des del segole XIV i segurament abans i tot) eren Holandesos? I doncs, perquè havien de redibuixar constantment el seu territori... "No hay mal que por bien no venga!"

- Sabies que no sé exactament en quin moment de la història en que els espanyols estaven per allà donant batalla (segle sXVI-XVII) diria) els holandesos van decidir carregar-se els seus propis dics i així anular l'exèrcit espanyol inundant mig país?

Curiositats... ara, aquests segur que s'han d'estimar el seu país després d'haver-lo fet a trossets amb les seves pròpies mans!

Petons!